Over mij

Ik ben geboren in Amsterdam. Ik ben al 48 jaar lid van een politieke partij, GroenLinks en één van haar voorgangers. De keuze voor een sociale politieke partij kwam voort uit het besef, dat de slechtst betaalde mensen het altijd het moeilijkst hebben. Ze hebben de minste kansen hebben om dit te veranderen. In een democratie vind ik meedoen in de politiek een soort van burgerplicht. Een lokale democratie kan niet zonder deelname van de inwoners. Ik heb biologie gestudeerd. De laatste twintig jaar heb ik gewerkt als wiskunde leraar. Tijdens mijn studie heb ik het boek “Dode lente” van Rachel Carlson gelezen, uit 1962. Zij laat zien hoe het bespuiten in de landbouw het leven op aarde aantast. Er was toen te weinig aandacht voor het biologisch evenwicht. Nu zijn we 60 jaar later. De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar. Steeds meer dieren sterven uit en tropische insecten komen bij ons voor. Gletsjers smelten in hoog tempo weg, regen en overstromingen nemen toe. Kanker is een volksziekte geworden. Hoe lang kan dit doorgaan? Ik woon nu 19 jaar in Stichtse Vecht, een rustige landelijke omgeving. Ook hier vindt uitstoot plaat. Ook hier worden in de landbouw en veeteelt giftige stoffen gebruikt.

Duurzame landbouw

In de Raad wil ik vooral aandacht vragen voor het herstel van de biodiversiteit. Dus ben ik voor meer groen, veelzijdiger groen (i.p.v. eentonige grasveldjes). Op de daken: zonnepanelen en waar mogelijk: sedum-aanplant voor verkoeling en vasthouden van vocht. De uitstoot van schadelijke stoffen moet omlaag. Dat is vooral een taak van de Rijksoverheid. Maar we kunnen wel lokale uitstoot aanpakken. Op gebied van verkeer, maar ook lokale industrie. Meer biologisch boeren. Waarbij de boeren een leefbaar inkomen moeten kunnen houden. Lokale voedselvoorziening en niet 80% voor export.

Duurzaam bouwen

De productie van steen, beton en staal veroorzaakt erg veel uitstoot van CO2. Hout neemt juist CO2, uit de lucht. Daarom ben ik erg voor omschakeling van betonbouw naar houtbouw. In houten huizen is het ook nog eens veel gerieflijker wonen. Geen uitstoot, en nog héél veel meer voordelen. Voor houtbouw is nog veel te weinig aandacht. Je hoort er zelden iets over. Toch heeft houtbouw de toekomst! Zelfs het enorme bouwbedrijf BAM schakelt over naar houtbouw.

Duurzaam sociaal

Tenslotte op sociaal gebied. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Om rijk te worden moet je niet hard werken maar vooral veel geld bezitten. Pas dan word je rijker. De kloof tussen arm en rijk is funest voor de samenleving. Daarom ben ik voor een basisloon en voor progressieve belasting op vermogen.

 

Bekijk ook

Kandidatenlijst