Stichtse Vecht vier jaar Millennium gemeente dankzij motie GroenLinks

De laatste raadsvergaderingen van het jaar 2011 zitten er op. Het debat begon tumultueus. Coalitie en oppositie stonden diametraal tegenover elkaar na een mislukt overleg over de alternatieve begroting. Het lijkt erop dat de coalitie een leider mist, die daarbij het initiatief kan nemen. Jammer. Daarna werd het debat beter. De insprekers voor de bibliotheken en de muziekschool droegen daar aanzienlijk toe bij. Uiteindelijk vonden oppositie en coalitie elkaar in een gezamenlijke motie. Beide culturele instellingen krijgen in 2012 eenmalig €105.000,- om zich goed voor te bereiden op de bezuinigingen die eerst in 2013 ingaan.
Bezuinigingen raken onze burgers, maar er is ook nog een wereld te winnen. Gelukkig was de gehele gemeenteraad het met GroenLinks daarover eens. Een motie om Stichtse Vecht voor vier jaar aan te melden als “Millenniumgemeente” werd met slechts een stem tegen aangenomen.

De avond daarna werd de gezamenlijke motie van coalitie en oppositie unaniem aangenomen.  Het pleidooi van GroenLinks om onomkeerbare besluiten te voorkomen, die niet te herstellen maatschappelijke gevolgen hebben, heeft voor deze twee instellingen succes opgeleverd. Maar we zijn er nog niet. Ook in het komende jaar 2012 zullen nog vele bezuinigingen nader ingevuld moeten worden . Ook dan zal onze inzet zijn om deze bezuinigingen zorgvuldig en geleidelijk in te voeren. Het gaat om de toekomst van mensen in Stichtse Vecht!

Bezuinigingen raken onze burgers, maar er is ook nog een wereld te winnen. Gelukkig was de gehele gemeenteraad  het met GroenLinks daarover eens. Een motie om Stichtse Vecht voor vier jaar  aan te melden als  “Millenniumgemeente” werd met slechts een stem tegen aangenomen. Frank van Liempdt van DVV stemde tegen omdat we alleen aan onze eigen burgers moeten denken. Een voorstel van hem om acties als de succesvolle uitreiking van de wereldbokaal, onder meer met Paul Schröder in de organisatie,  niet door de gemeente te laten betalen – het gaat om €2000,- per jaar -  werd alleen door hem zelf gesteund, alle overige aanwezige 31 raadsleden stemden tegen.

De verordening voor de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) leverde nog een weliswaar technische, maar voor individuele burgers die kwetsbaar zijn niet onbelangrijke discussie op. Mensen die door allerlei oorzaken in de knel raken worden toch geholpen. De zogenaamde compensatieplicht van de gemeente geldt niet alleen  na consultatie en op grond van een medische indicatie. Ook de hardheidsclausule kan dan worden toegepast. Misschien een woordenspel, maar elke individuele burger telt!

En tot slot een indrukwekkende installatie van onze nieuwe burgemeester Mirjam van’t Veld.

Dus een positief einde van een bewogen 1e raadsjaar in Stichtse Vecht! Eind goed……ja zeker, maar  niet alles goed. Maar wel een toekomst te winnen. Daar gaat GroenLinks ook in 2012 verder mee.

Wil je de bijdrage lezen van GroenLinks aan de Strategische Heroverweging en de Alternatieve begroting, dan kan dat hier.  De volledige tekst van de motie kun je hier lezen. Tot in het nieuwe jaar, wij hebben er zin in!