Boze winkeliers uit het centrum van Maarssen, omdat de werkzaamheden rond de Kerkweg nog steeds niet zijn afgerond. Terwijl Sinterklaas voor de deur staat! Insprekers die zich zorgen maken over de bijna failliete Jenaplanschool in Maarssenbroek. Grote vertraging bij het aanleggen van drie E-laadpunten voor auto’s binnen Stichtse Vecht. De expertgroepen hebben hun verslag af, de begroting 2012 komt steeds dichterbij.
Het was een roerig avondje, tot ver voorbij 11 uur. Coalitie en oppositie staan steeds tegenover elkaar, ook als dat niet echt nodig is. Prima als standpunten sterk tegenover elkaar gezet worden, zeker als het gaat om begroting en heroverweging. Maar Stichtse Vecht kan alleen samen opgebouwd worden. Fusieperikelen en harmonisaties overheersen nog steeds het debat. Dat kan beter, volgens mij.
Belangrijke stukken werden behandeld, zoals de bestuursrapportage najaar 2011. Het college geeft daarin een verslag van het afgelopen jaar. Deze rapportage werd voor kennisgeving aangenomen. Er moest ook een pro forma begroting komen. Die moet volgens de regels voor 15 november bij de Provincie liggen. Er zitten veel open einden in, maar is toch sluitend gemaakt. Niet erg fraai. De hele oppositie stemde tegen (11), de hele coalitie voor (21).
Voor de “echte begroting” van 2012 hebben de expertgroepen hun verslagen opgeleverd. Over de status van de informatie van de expertgroepen zijn nog veel vragen. De raadsleden maar ook alle burgers kunnen de informatie nu downloaden van de website van de gemeente. De komende weken zullen we hard nodig hebben om een goede en echte begroting voor 2012 vast te stellen. GroenLinks bereid samen met de andere oppositiepartijen een alternatieve begroting voor. De gemeenteraad behandelt de begroting 2012 in een werksessie op 12 december en op 20 december in de voltallige gemeenteraad.
Ruim na 11 uur, iedereen had inmiddels moeite de ogen open te houden. Een motie kwam aan de orde: over het binnen 3 weken aanleggen van minimaal drie E-laadpunten voor auto’s binnen de gemeente. Daar was al veel eerder op aangedrongen en had ook allang uitgevoerd moeten en kunnen zijn. De wethouder Piet Ploeg verweerde zich: de gemeentelijke organisatie had het veel te druk gehad. Jammer dat de motie erg dwingend geformuleerd was. Een betere formulering kon dat niet meer verhelpen. En weer het stereotiepe stempatroon: alle coalitiepartijen tegen de motie, de hele oppositie voor. Dat kan beter.
Piet Paul, voorzitter fractie GroenLinks
Kijk voor meer informatie over de verslagen van de expertgroepen op:
http://www.ditismijnstichtsevecht.nl/index.php?mediumid=23&pagid=1131