Onlangs bezochten leden van de GroenLinksfractie Stichtse Vecht het bedrijf Interface in Scherpenzeel. Velen kennen vanuit het verleden het begrip Heugafelt tapijttegels: gemakkelijk te leggen en eenvoudig in onderhoud. En wanneer een tegel lelijke vlekken vertoonde of beschadigd raakte, kon je hem gewoon onder de kraan afspoelen of vervangen.

 

Dit bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot ‘s werelds grootste producent van commerciële tapijttegels, maar liefst 15 miljoen vierkante meter tapijttegel verlaat de fabriek per jaar. De productielocatie van de fabriek in Scherpenzeel is een schoolvoorbeeld van duurzaamheid in de praktijk. Men maakt gebruik van 100% duurzame energie, gebruikt nauwelijks water in het productieproces en er gaat geen afval naar de vuilnisbelt! Het is hun missie een volledig duurzame onderneming te zijn in 2020, zonder negatieve impact op onze planeet. Sinds de start van deze Mission Zero heeft het bedrijf de ecologische voetafdruk per vierkante meter tapijt met 98% teruggebracht, is het watergebruik 93 % minder en wordt voor 95% gewerkt met hernieuwbare energie. Afval kennen ze niet.  Afval is grondstof voor de tapijttegels: afgedankte visnetten uit de oceanen bijvoorbeeld worden gerecycled tot nieuw garen en het laminaat in autoruiten, dat voorkomt dat deze barsten, is grondstof voor de onderlaag van het tapijt.

Zie voor weergave duurzaam productieproces op de link: http://www.duurzame-producten-diensten.nl/wp-content/uploads/2016/03/OUR-PROGRESS-TO-0-NL.jpg

Het bedrijf kent een groeiende omzet en winst, is beursgenoteerd en is nummer 1 in Europa: het duurzaamste bedrijf van het continent.

Het bedrijfsbezoek was bijzonder inspirerend, niet in het minst door de bevlogenheid van werkelijk iedereen die we tegenkwamen, iedereen staat achter de duurzaamheidsvisie van het bedrijf en de manier van werken. Je moet erin geloven, dat het je uiteindelijk zal lukken, maar in Scherpenzeel twijfelen ze daar niet aan.

Misschien is dat wel de grootste les van Scherpenzeel: blijf geloven in je missie en twijfel niet: we gaan voor duurzaam! Het is winstgevend, uitdagend, stimulerend en bovenal noodzakelijk!