Afgelopen zaterdag 8 maart onder een stralende,als maar stralende voorjaarszon, bezochten acht mensen de zonnepanelen van Piet Paul in Breukelen. Bij Joop in Tienhoven kwamen twee mensen en bij Tjeerd in Maarssenbroek werden filmopnamen gemaakt. Alle drie deden mee aan de Open Dagen,voor de tweede maal georganiseerd door GroenLinks om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen door inwoners te stimuleren. Tjeerd vertelde voor de camera wat zijn ervaringen zijn. En ook waarom GroenLinks deze Open Dagen organiseert. Binnenkort kun je dit filmpje zien op deze website. Kies jij ook voor de zon, zoals afgelopen zaterdag de zon ook voor Stichtse Vecht en heel Nederland koos?

Bij Piet kwamen 5 mensen die in de nabijgelegen straten in Breukelen Noord wonen, 2 uit de wijk Broekland en 1 uit Loenersloot. Bij Joop kwam een echtpaar uit Tienhoven en een man uit de Westbroekse Binnenweg. Sommige zijn al heel goed op de hoogte van de mogelijkheden. Zij wilden alleen nog ervaringen horen van anderen. Dit voorjaar gaan zij investeren in zonnepanelen. Anderen waren nog niet zover. Zij worden geinformeerd over de kosten, opbrengsten en de leveranciers in of in de omgeving van Stichtse Vecht. Bij een ander werd geadviseerd om eerst te investeren in woningisolatie en het plaatsen van een zonneboiler systeem of een HR-ketel. Daarnaast zou hij kunnen denken aan het plaatsen van zonnepanelen om  zijn electriciteitsgebruik te verminderen. Maar dat alles natuurlijk afhankelijk van de financiele mogelijkheden.Maar je merkt aan de bezoekers dat ze dat er voor over hebben: voor een beter milieu, voor een lagere energierekening en omdat je direct en konkreet zelf bijdraagt aan een schoon en gezond woon- en leefklimaat!

Joop wijst op landelijke acties, waar je bij kunt aansluiten.  En natuurlijk ook op de initiatieven van GroenLinks om de gemeente een grotere rol te laten spelen. Zo komt er een Zonneatlas, die inwoners van Stichtse Vecht in staat stelt digitaal een advies te ontvangen of hun huis geschikt is voor plaatsing van zonnepanelen. Ook heeft GroenLinks ervoor gepleit dat de gemeente zonnepanelen gaat plaatsen op alle gemeentegebouwen van Stichtse Vecht.

 

En we hebben ook even over de verkiezingen gesproken. GroenLinks gaat ook in onze gemeente voor schone energie.