Af en toe heb je het idee dat de politiek er niet meer toe doet. De politiek is niet meer in staat veranderingen teweeg te brengen, dat doen de economen wel. Onlangs stond een bericht in de krant dat "zittenblijvers" in het onderwijs € 500 miljoen kosten. Dat is slecht voor de economie, daar moet dus wat aan gedaan worden. Wat een ergernis, vooral vanwege de bewuste of onbewuste gedachte die daaruit lijkt voort te sijpelen: alles wat geld kost is slecht. Waarom zou "zitten blijven" geen geld mogen kosten? En wat zijn de opbrengsten van "zitten blijven"? Kunnen economen deze vragen niet beantwoorden. Niet? Misschien dan toch de politiek?!. 

Natuurlijk vindt niemand zitten blijven leuk. Maar later, als je er op terug kijkt, kan de conclusie zijn dat het heel goed voor je is geweest. Zitten blijven kan ook simpelweg het gevolg zijn van gebeurtenissen in het leven, die op dat moment meer aandacht vragen. Zoals het overlijden van een familielid of een ernstige ziekte. Zouden economen ook kunnen uitrekenen wat de opbrengsten van "zitten blijven" kunnen zijn? Dat zie ik ze niet doen. Wie dan wel? Moet de politiek er dan zijn voor "zitten blijvers"?.

Het verrraste me dat een paar weken nadat ik me heb lopen ergeren, Jesse Klaver in een toespraak dit zelfde bericht over de kosten van het "zitten blijven" aanhaalde. Jesse Klaver is lid van de Tweede Kamer namens GroenLinks. In deze toespraak legt hij uit dat hij wel degelijk gelooft dat de politiek er toe doet. Daarmee gaat hij in tegen wat hij noemt het ""economisme". Dat is het idee dat alles economie is. En dat alles alleen kan veranderen door economie, geld en markt. Luister en kijk naar zijn toespraak.