Het College van de Stichtse Vecht wil een kleine, zich terugtrekkende gemeente. Als de overheid zich bescheiden opstelt, schept dat vanzelf ruimte voor de zelfredzame burger. Dat is al te makkelijk, vindt Piet Paul fractievoorzitter van GroenLinks. GroenLinks ziet dat burgers steeds meer zelf initiatieven nemen, maar dat vraagt wel een actieve overheid. Een gemeente die burgerinitiatieven stimuleert en waar nodig faciliteert: van zorgen voor de burger naar zorgen dat burgers daartoe zelf in staat zijn.
GroenLinks complimenteerde tijdens het debat over de Voorjaarsnota het College en de ambtelijke organisatie. Veel zaken in de nieuwe gemeente zijn of komen op orde. Ook spreekt uit de Voorjaarsnota een financieel evenwichtig beleid. Kritisch is GroenLinks, aldus Piet Paul in zijn bijdrage aan het debat, over een aantal zaken die dicht bij de burger staan. Of beter; dichter bij de burger zouden moeten staan.
Het College wil onder druk van de bezuinigingen een kleinere en terugtrekkende overheid. De burger moet zelfredzaam en samenredzaam worden. Als de overheid zich maar bescheiden opstelt komt het voor de burger vanzelf goed, zegt dit College. Ook GroenLinks wil ruimte geven aan de burgers. Dat wil de burger ook. GroenLinks ziet, dat mensen in toenemende mate zelf het initiatief nemen. Zij willen dat de overheid hen goed faciliteert. Zij willen een gemeente die investeert. Met en voor waardevolle projecten in de sociale omgeving, zoals bijvoorbeeld Buurtzorg, het “Lets” Systeem (Lets staat voor “Local Exchange Trading Systeem”, of te wel een systeem van lokale ruilhandel), Buurthulp, Mantelzorg, Klimaatstraat, Autodelen, Inkoop zonnepanelen/windenergie, Kringloop, Groenadoptie.
Maar er zijn ook burgers die dat (vaak tijdelijk) niet kunnen. Denk aan werkloosheid, vooral onder schoolverlaters. Ook de voedselbank in Stichtse Vecht bewijst dat er burgers zijn die een actieve overheid nodig hebben. Wat gaat het College voor deze groepen doen in de komende periode?
Het Rijk schuift, onder het mom van “dichtbij de burgers” steeds meer zaken af naar lagere overheden. Deze worden gek genoeg juist weer groter: een superprovincie en gemeenten van minstens 100.000 inwoners. Het Rijk bezuinigt fors op die doorgeschoven taken en verwacht dat burgers meer zelf gaan betalen en regelen. Om voorzieningen in stand te houden en beheersbaar te maken wil de gemeente Stichtse Vecht gaan samenwerken met Wijdemeren en Weesp; een nieuwe “supergemeente”? GroenLinks is voor samenwerking. Wie niet? Maar samenwerking moet wel toegevoegde waarde hebben, zeker voor de burgers. Weet het college of hiervoor draagvlak is onder de burgers? Voor GroenLinks staat een harde eis voorop: samenwerking alleen als de eindverantwoordelijkheid tevoren helder vast ligt en de democratische controle door de gemeenteraad verzekerd is. Want aan samenwerking waar uiteindelijk niemand verantwoordelijk is heeft de burger niets.
Hoe staat het met de ontwikkeling van een groene en duurzame gemeente? Het gaat om een groene en duurzame lokale economie, die duurzame banen oplevert ook voor jongeren. Maar het gaat ook om een duurzame leefomgeving, duurzame schone energie en natuur- en landschapsontwikkeling. We zijn blij dat in de Voorjaarsnota de duurzaamheidparagraaf meer aandacht geeft aan decentrale energieopwekking, energiebesparing, duurzaam afvalbeheer, social return en maatschappelijk ondernemen.
Dat is mooi, maar wij zien dat niet terug in de begroting. Het College gaat ervan uit dat duurzaamheid over een paar jaar al €200.000 Euro gaat opleveren. Komen die uit de lucht vallen? Zon en wind zijn gratis, daar heeft het College mogelijk een punt. Een ondernemende burger vraagt een ambitieuze overheid, die investeringen in zonnepanelen, windmolens en energiebesparing van gebouwen stimuleert. Ook met geld. Het College heeft gelijk dat dat op langere termijn ruim wordt terug verdiend. Maar dan moet je nu wel investeren. En dat levert ook nog groene banen op, en die kunnen we goed gebruiken in tijden van economische crisis.
Een kleinere overheid, maar wel een actieve en ambitieuze gemeente. Dat verdienen burgers die het steeds meer zelf willen en - vanwege de bezuinigingen - moeten doen.