Stichtse Vecht – Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht zijn momenteel bezig met een onderzoek naar de mening van inwoners over de tijdelijke opvang van asielzoekers in de gemeente. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het bureau Necker van Naem uit Woudenberg. Met deze enquête wordt een motie van de gemeenteraad uitgevoerd: College, onderzoek nu eens of en op welke wijze de gemeente kan bijdragen aan tijdelijke opvang van asielzoekers en vluchtelingen.
‘Laten we vooropstellen’, aldus de fractievoorzitter Linda van Dort, ‘dat wij blij zijn dat het college met een enquête komt. Het is goed de inwoners naar hun mening te vragen. Het vluchtelingenprobleem is een probleem van ons allemaal, wij kunnen daar niet omheen’. Niettegenstaande dat heeft GroenLinks een aantal kritische vragen over dit onderzoek gesteld aan het college:
- Het valt GroenLinks op dat de toon van de gestelde vragen niet neutraal is, maar vanuit een negatieve klank. De vragen worden niet ‘open’ gesteld. Onze fractie vindt de vragen tendentieus. Hierdoor wordt de beantwoorder gestuurd. Onze vraag is, wie heeft deze vragen opgesteld en wie heeft deze geaccordeerd?
- Aanvullend daarop: GroenLinks vindt dat de vragen zijn gericht op onderbuikgevoelens. Een belangrijke functie van het gemeentebestuur is het debat hierover te faciliteren en niet te escaleren. We hebben ernstige zorgen dat dit laatste door het soort vragen gebeurt. Dat is niet erg zinvol aangezien het gaat om een acute situatie en het COA naar onze gemeente een noodkreet uit laat gaan voor het direct opvangen van vluchtelingen. Wat wilt u bereiken met deze enquête?
- Die zorgen hebben we des te meer, omdat de gemeente nu eenmaal ook de plicht heeft om statushouders op te vangen, zelfs als alle respondenten aangeven dat ze dat niet willen. Door deze enquête kan een verkeerde verwachting ontstaan, namelijk dat de gemeente dan van opvang af zal zien. Hoe gaat het college daarmee om?
- Bij het invullen van de vragenlijst worden er geen additionele vragen gesteld aan de beantwoorder zoals: Gezinssamenstelling, inkomen, woonsituatie, woonlocatie, politieke kleur, geslacht etc. Onze vraag is: Hoe denkt u een afgewogen uitkomst te kunnen presenteren?
- Realiseert u zich dat deze vorm van enquêteren heel makkelijk te saboteren is? En daarmee de uitkomst eigenlijk bij het publiceren van de vragenlijst al vervuild is en dus waardeloos.
- Welke consequenties worden verbonden aan de eventuele uitkomst van deze vragenlijst?
- Wat kost deze gehele enquête/vragenlijst? Dus het inhuren van het bureau, uitzetten, inzamelen van gegevens, etc.
De enquêteperiode loopt tot en met 22 oktober. GroenLinks neemt aan dat het college spoedig met een antwoord komt.
Meer informatie: Piet Paul, 06-20978205