Vechten tegen windmolens? Is dat de groene en linkse politieke praktijk van Tjeerd Schuhmacher, commissielid voor GroenLinks in Stichtse Vecht? Integendeel, voor Tjeerd gaat het om het scheppen van een verantwoorde en duurzame woon- en leefomgeving in Stichtse Vecht. Hij wil de uiteenlopende en soms tegengestelde belangen van burgers en bedrijven zorgvuldig afwegen. Daarom is hij voor windmolens. En de afgelopen week bevond hij zich met dat standpunt in verrassend politiek gezelschap.
Duurzame woon en leefomgeving
Tjeerd is als commissielid voor GroenLinks vooral bezig rondom Ruimtelijke Ordening, Natuur en Milieu. Hij biedt daarmee ook ondersteuning aan Piet Paul, die als gemeenteraadslid namens GroenLinks dit takenpakket onder zijn hoede heeft. Na de vorming van Stichtse Vecht enkele jaren geleden is het werk op deze terreinen behoorlijk toegenomen. Logisch, want het gaat nu om een grote gemeente, die strekt van Oud Zuilen en Maarssen tot aan Nigtevecht. In de commissievergadering van 17 februari stonden onder meer de uitbreiding van het bedrijventerrein De Werf in Loenen, de aanleg van de Fietsbrug bij Nigtevecht over het Amsterdam- Rijnkanaal en de uitbreiding van vatenfabriek Greif in Vreeland op de agenda. Alle drie zaken waar je, aldus Tjeerd,te maken krijgt met tegengestelde belangen. Soms is het gemakkelijk om een keus te maken en soms ook niet. Niet elke verandering is voor iedereen een verbetering. Ja, en dan is het soms onvermijdelijk dat je van deze of gene te horen krijgt: "Jullie luisteren ook niet".
Windenergie
Dat gevoel niet gehoord te worden heeft hij zelf overigens ook wel af en toe in de politiek. Een goed voorbeeld is de toepassing van windenergie. GroenLinks is de enige partij die plaatsing van windturbines in de Lage Weide prima vond. Mits deze plaatsing geen geluidsoverlast voor de burgers van Stichtse Vecht betekende. Uit onderzoek bleek dat bewoners van Op Buuren, Bloemstede en Boomstede er ook geen last van zouden ondervinden. Voor de initiatiefnemers en ook Tjeerd is het boek over dit onderwerp overigens nog niet gesloten.
Afgelopen week bevond Tjeerd zich met dit standpunt in verrassend politiek gezelschap. In een interview in het Algemeen Dagblad vertelt Ed Nijpels, dat hij de houding van zijn eigen VVD waar het gaat om windenergie niet begrijpt. "Windmolens moeten er tóch komen - Windmolens zijn géén miljarden kostende subsidieslurpers en de overgang naar groene energie maakt stroom écht niet duurder”, zo luidde de kop van het artikel. Ed Nijpels, als bewaker van het nationale energieakkoord, slaat – uiteraard beschaafd – van zich af. Ook de Sociaal Economische Raad (de SER, ook partij bij het nationale energieakkoord) is alle 'onzinverhalen' rond duurzame energie moe en lanceert een online factchecker met objectieve informatie voor burgers en bedrijven: www.energieakkoordser.nl
Contact met de burgers.
Dat je moet weten wat burgers in je eigen gemeente bezighoudt, is een open deur, maar niettemin cruciaal voor democratische politiek, volgens Tjeerd. Naast het bijhouden van het nieuws in de (sociale) media is het contact met de burgers zelf van groot belang. Het politieke werk wordt, zo is de ervaring van Tjeerd, echter voor een groot deel bepaald door de agenda's van de commissie- en raadsvergaderingen. Daarnaast heb je contact met burgers die je toevallig ontmoet of bewust opzoekt of die contact met jou opnemen. En niet te vergeten allerlei groeperingen die een avond organiseren over onderwerpen die hen erg bezighouden. Vooral in campagnetijd voorafgaand aan verkiezingen, zoals nu voor de Provinciale Verkiezingen van 18 maart, neemt dat toe. En niet in de laatste plaats overleg en discussie in de fractie , het bestuur en met de leden van GroenLinks. Dat is heel belangrijk. De kracht van een goede en hechte politieke partij is dat een betere en meer doordachte afweging bij het vormen van een standpunt mogelijk is.