Crisis vraagt juist om daadkracht en leiderschap

Iedereen kent wel een voorbeeld van hoe we met elkaar de mouwen opstroopten in de Coronacrisis. De wereld stond even stil maar ging daarna door. Samen verantwoordelijkheid nemen en in actie gaan, neem bijvoorbeeld ondernemers, die op andere manieren hun inkomsten gingen verdienen, hulde hiervoor.

De jaarrekening van het college blinkt uit in doorschuiven, vertragen en gebrek aan leiderschap en daadkracht. Bijna niets om trots op te zijn.

Twee voorbeelden van dossiers zonder regie en uiteindelijk zonder resultaat:

  1. Neem het ondersteunen van vrijwilligers, neem de sportverenigingen. De onzekerheid door het gebrekkige proces van harmonisatie zorgt ervoor dat verenigingen geen perspectief kunnen opbouwen. Is dat ondersteunen van vrijwilligers?
  2. Het dossier duurzaamheid is stilstaand water, want er zit geen regie op. Vele hectares platte daken op industrieterreinen wachten om als zonnevelden te worden gebruikt. Er waren financiële middelen beschikbaar vanuit het Rijk. Waar wachten we op? Toen in 2020 hadden we een mooie start kunnen maken.

Er is in de afgelopen jaren op een heleboel dossiers veel te weinig doorgepakt. Het wordt tijd dat Stichtse Vecht een bestuur krijgt met meer initiatief en daadkracht.

Gratis tip aan het college

Al meerdere jaren wijst dit college ons op wat niet kan. Onze tip is: “Focus op wat wél kan en zet je schouders eronder”.

Terug naar sturen aan de voorkant

In de commissie werd al geconcludeerd, gebrekkig sturen aan de voorkant, zorgt voor extra kosten en problemen aan het einde van de pijplijn. Geen regie nemen en problemen doorschuiven zorgt voor een achterstand en negatieve spiraal. Je komt overal net een stap te laat.

De huidige politieke cultuur

Uitdagingen vooruit schuiven is binnen Stichtse Vecht de norm binnen de politieke cultuur geworden. 

Het goede nieuws

GroenLinks Stichtse Vecht werkt aan een herstelprogramma voor een slagvaardig bestuur: maart 2022.