Afgelopen dinsdagavond is in een extra(lange) raadsvergadering de kadernota Strategische heroverweging aangenomen met alleen een aantal oppositiepartijen, waaronder GroenLinks, als tegenstemmers. GroenLinks is positief over de procesmatige aanpak van de Strategische heroverweging. Ook GroenLinks ziet het belang en de noodzaak van ingrijpende bezuinigingen. Maar de burgers moeten niet onnodig bang worden gemaakt met onrealistische hoge bezuinigingen en de lasten moeten eerlijker worden verdeeld. De expertgroepen zijn nu aan zet om goede richtingen aan te geven voor de bezuinigingen.
Kadernota Strategische heroverweging
GroenLinks staat volledig achter de procesmatige en participatieve aanpak van de Strategische heroverweging. Door uitdrukkelijk in gesprek te gaan met bewoners en belangenorganisaties geeft het college het begrip burgerparticipatie een goede invulling. Met betrekking tot de inhoud van de kadernota zijn wij echter veel kritischer. De fractie van GroenLinks is geschrokken van de financiële kaders die mee worden gegeven aan de programmagroepen en heeft veel commentaar op de inhoudelijke accenten van de kadernota.
Wij kunnen ons niet vinden in de voorgestelde verdeling van de lasten. De zwakkeren in de samenleving moeten zich maar redden. GroenLinks is voor een eerlijke lastenverdeling waarbij de zwaarste lasten gedragen worden door degenen die dat ook kunnen. Wij staan voor het principe “de gebruiker/vervuiler betaalt”. De bezuinigingsoperatie dient zorgvuldig te gebeuren vooral ook op het gebied van het minimabeleid.
Groen Links had voor de raadsvergadering samen met de fracties van PvdA en Maarssen 2000 een drietal moties en amendementen ingediend, die moesten leiden tot meer reële taakstellingen voor de expertgroepen en zorgvuldige besluitvorming over bezuinigingen. Daarnaast heeft GroenLinks een motie ingediend tegen de voorgestelde koppeling van besparingen op afvalstoffenverwerking en verhogen van de OZB. Kosten voor verwerking van afvalstoffen dienen te worden gedekt uit kostendekkende heffingen. Besparingen ten gevolge van een betere en efficiëntere scheiding door de burger dienen, zoals besloten in de voormalige gemeenten, terug te worden gegeven aan de burger.
Motie ontzien minimabeleid
De motie van PvdA, Maarssen 2000 en GroenLinks – ontzien van het minimabeleid bij de strategische heroverweging – is na discussie met de wethouder van der Horst ingetrokken. De wethouder heeft op dit gebied duidelijke toezeggingen gedaan de minima te ontzien en besparingen zullen uitsluitend worden gezocht in de uitvoeringskosten. Ook de coalitiepartijen CDA en Streekbelangen hebben aangegeven op te komen voor de sociaal zwakkeren. Dit is een duidelijk winstpunt voor de sociaal zwakkeren en binnengehaald door GroenLinks samen met de PvdA en Maarssen 2000.
Mogelijkheden inkomsten verhogen
Buiten de programma’s om missen wij sterk de aandacht voor mogelijkheden de inkomsten te verhogen. Dit is wel uitdrukkelijk wel meegenomen in de ideeën op de gemeentelijke website en zal ook worden meegenomen door de expertgroepen. GroenLinks waardeert de inbreng van burgers via de website en wil deze waar mogelijk realiseren.
GroenLinks denkt dat er in verhouding meer bespaard kan worden op de gemeentelijke organisatie. Hoewel een moeilijk proces, een formatiereductie van 2% ver jaar is niet heel veel. Wij pleiten ervoor hier een goed onderzoek naar te doen. Ook 5,5 wethouder voor een gemeente van 63.000 inwoners is veel en dan zouden we ook eens moeten kijken of de ondersteuning van raadsleden niet wat minder kan. Kijk eerst goed of je kunt snijden in de eigen organisatie voordat we anderen een heel zware last opleggen.
Nu de expertgroepen aan zet
Op maandag 26 september is de startavond van de expertgroepen in het 4 in 1 gebouw in Breukelen. In groepen praten experts, belanghebbenden en gebruikers met elkaar over oplossingsrichtingen voor de bezuinigingen. Het is goed dat op deze manier burgerparticipatie in het proces handen en voeten krijgt. De bedroevend slechte kadernota moet richting geven aan het werk van de expertgroepen. Wij wensen de expertgroepen veel wijsheid en desondanks veel succes met hun lastige taak. Daarna ligt de verantwoordelijkheid voor de besluitvorming bij de politiek. GroenLinks heeft een duidelijke visie voor de toekomst van de Stichtse Vecht. Wij hebben er zin in zo veel mogelijk van onze verkiezingsprogramma “Stichtse Vecht gemeente met een groot, groen hart” waar te gaan maken!