Ongewoon harde woorden aan het adres van het college van burgemeester en wethouders. Zo oordeelde fractievoorzitter Piet Paul over de plannen van het college voor samenwerking met de gemeenten Wijdemeren en Weesp. GroenLinks is niet tegen samenwerking, maar wel tegen plannen waarbij een goede afweging van voor- en nadelen ontbreekt. Wat levert het de inwoners van Stichtse Vecht op? Wat zijn de financiële gevolgen? Niets van dat al. Lichtzinnig! Bovendien heeft het college de plannen al naar de Minister gestuurd zonder toestemming aan de gemeenteraad te vragen. Ondemocratisch. GroenLinks is daarom tegen. Het college moet eerst zijn huiswerk gaan doen.
GroenLinks is niet tegen samenwerking met andere gemeenten, benadrukt Piet Paul. Maar bij het opstellen van de plannen voor samenwerking met Wijdemeren en Weesp heeft het college de verhoudingen uit het oog verloren en haar huiswerk slecht gedaan. Zonder vooraf toestemming te vragen en zonder serieus overleg is het college gestart met een samenwerkingstraject met Wijdemeren en Weesp. Een groot democratisch tekort.
Het college heeft niet zoals het hoort van tevoren overlegd welke voorwaarden Stichtse Vecht moet stellen aan samenwerkingspartners. Denk met name aan de financiële gevolgen voor de gemeente en de gevolgen voor de dienstverlening aan de burgers. De plannen die het college nu voorlegt vormen een “wiebelig” samenraapsel van ideeën en meningen. Het is geen voldragen stuk. Er ontbreekt een visie op het waarom en hoe van deze samenwerking,een zorgvuldige taxatie van kansen en risico's.
De fusie naar een Stichtse Vecht is pas achter de rug. De opvang van de gevolgen voor de ambtelijke organisatie en de dienstverlening aan de burgers is nog niet voltooid. Laat staan dat alle mogelijkheden tot verbetering van de kwaliteit al volledig zijn benut. Deze plannen voor samenwerking met Wijdemeren en Weesp zijn tegen deze achtergrond van een ongelofelijke lichtzinnigheid. Zeker als we ons realiseren dat aanleiding voor deze samenwerking de decentralisatie van een grote hoeveelheid taken van de centrale overheid naar de gemeente is. Op gebieden die voor de burgers van groot belang zijn: zorg, werk en jeugd. Deze nieuwe taken vormen een grote en lastige klus. Hoe we dat het beste kunnen doen, daarop heeft nog niemand een sluitend antwoord. Samenwerking op dit gebied zal complex zijn, heeft strakke regie nodig en niet in de laatste plaats een directe en effectieve initiatief- en controlefunctie van de gemeenteraad. Al in deze aanloopfase is dat allemaal afwezig.
Kortom: ondemocratisch, lichtzinnig en onverantwoord, deze aanpak en uitwerking van de voorgenomen samenwerking. Groen Links nodigt het college uit haar werk beter te doen. De motie die door GroenLinks werd ingediend, werd uiteindelijk helaas alleen door GroenLinks en D66 ondersteund (zie bijlage).