Vorige week kwam RTV Utrecht met het bericht dat het Britse bedrijf Cuadrilla Resources een vergunning aangevraagd heeft om proefboringen te doen naar schaliegas in de provincie Utrecht. Ook de gemeente Stichtse Vecht valt binnen het gebied waar men proefboringen zou willen doen. Het bericht veroorzaakte veel onrust. Met de discussie rondom de recente aardbevingen in Groningen nog in gedachten is deze ongerustheid te begrijpen. Ook GroenLinks Stichtse Vecht maakt zich zorgen, want wat zijn de gevolgen voor mens, natuur en landschap? En, gaan we nu echt terug naar de fossiele brandstof?
Schaliegas
Schaliegas is een aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond, ca. 3000 m diep. Bij de winning van schaliegas wordt een giftig mengsel van water, chemicaliën en zand onder hoge druk de bodem in gespoten. Hierdoor worden de leisteenlagen waarin het gas zit opgesloten kapotgemaakt en kan het gas vrijkomen. Schaliegas is een fossiele energiebron, dus niet duurzaam. Daar is GroenLinks geen voorstander van. Fractievoorzitter Piet Paul: ‘Met dit gas zitten we opnieuw met een fossiele grondstof, die weer op zal raken. Willen we echt een duurzame gemeente worden, dan zullen we ons moeten richten op duurzame, hernieuwbare energiebronnen. Door over te gaan op schaliegas zetten we niet in op een duurzame toekomst. Laat dat gas maar in de grond zitten’. Er is nog weinig bekend over wat de gevolgen van de boringen zullen zijn. Er bestaan zorgen over drinkwatervervuiling, trillingen, bodemdaling en gaslekken. Daarom doet het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie onderzoek naar de risico’s van de schalieboringen, dat vóór 1 juli moet worden afgerond.
Bij veel gemeenten is onrust ontstaan rondom de ontwikkelingen van schaliegas. Als 44ste gemeente van Nederland maakte Noordoostpolder deze week bekend tegenstander te zijn van boringen naar schaliegas. De mogelijke samenwerkingspartners van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren, spraken zich ook al eerder uit tegen de boringen. Wat GroenLinks betreft sluit de gemeente Stichtse Vecht zich daarbij van harte bij aan.