Ook onder de bodem van het grondgebied van Stichtse Vecht zit mogelijk op enorme diepte (3000 à 5000 meter) schaliegas. Moeten we schaliegas zoeken en winnen? Fractievoorzitter Piet Paul geeft een overzicht van de feiten en de argumenten voor en tegen. Zijn conclusie: GroenLinks heeft terecht een motie ingediend voor een schaliegasvrije gemeente!. Hij bevindt zich inmiddels in goed gezelschap. Ook 55 Nederlandse hoogleraren, met kennis van zaken, zeggen: "Schaliegas, begin er gewoon niet aan".

Er is in de wereld en ook in Nederland veel discussie over het wel of niet gaan winnen van schaliegas. Vandaag zeggen 55 hoogleraren in Trouw: "Begin er gewoon niet aan. Nederlands schaliegasvoorraad zit te diep, is relatief klein en levert gewoon te weinig op. Bovendien is de schade aan het milieu te groot." (Zie artikel Trouw (1)).

Maria van der Hoeven (CDA), directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zei vandaag in Trouw juist dat schaliegas een bondgenoot kan zijn van schone energiebronnen (zie artikel in Trouw (2).

GroenLinks, de enige echt groene partij in Nederland en Stichtse Vecht, zegt echter: "Mooi onder de grond laten zitten. Nu is het de hoogste tijd om duurzame energie te gaan ontwikkelen. De Nederlandse regering kan daarom beter investeren in duurzame energie dan geld verspillen aan het risicovolle en overbodige schaliegas." 

De belangrijkste argumenten tegen het boren en winnen van schaliegas ook in Stichtse Vecht zijn:

1)       Vervuiling van waterbronnen

2)       Grootschalig waterverbruik

3)       Inbreuk op landschap en natuur

4)       Ongevallen

5)       Seismische effecten

6)       Klimaatverandering (fossiele brandstof)

7)       Overheidssubsidies voor omstreden bedrijfstak

8)       Vertraging overgang naar duurzame energie