Nieuws van wethouder van Dort: maandag 26 juni vanaf 19.30 wordt de 100-100-100 actie feestelijk afgesloten in 4-in-1 in Breukelen en college akkoord met uitwerken route Stichtse Vecht klimaat neutraal 2030.

En je bent natuurlijk ook welkom op het midzomerfeest op Goudestein: 29 juni vanaf 17.30 uur

 

Nog een paar dagen en dan zit de 100-100-100 actie er op. Ik kijk terug op een zeer geslaagde actie. Een groep enthousiaste deelnemers heeft op ludieke wijze in 100 dagen tijd de hoeveelheid restafval proberen te verkleinen. Voor mijzelf heb ik dat doel niet helemaal gehaald. Met mijn gezin (2 volwassenen, 2 kinderen) produceren wij per week tussen de 150 en 180 gram restafval. Dit heb ik niet echt naar beneden weten te krijgen. De winst zit voor ons in andere zaken. Wij hebben als gezin naar alternatieven in ons dagelijks leven gezocht die ons huishouden vergroenen. Geen chemische middelen meer om het huis schoon te maken maar soda, groene zeep en azijn. In de wasmachine geen waspoeder meer maar natuurlijke zeepnoten uit India. Die gebruik ik ook voor de vaatwasmachine. En katoenen zakjes voor mijn gesneden brood en mijn groente en fruit. Ook voor mijn persoonlijke verzorging gebruik ik nu natuurlijke olijfzeep uit Aleppo en alleen natuurlijke olie voor de verzorging.

Is dit het belangrijkste waar ik mij de afgelopen weken en de komende tijd mee bezig houd? Nou nee, bepaald niet. We zitten midden in de voorjaarsnota, jaarrekening en andere notities die nog net door de raad moeten voor het reces. Er is dit jaar een kleine meevaller op de begroting en iedere partij probeert geld te bemachtigen. Voor ons is dit met name op duurzaamheid. We hebben als doel gesteld in de begroting van 2016 dat wij in 2030 klimaatneutraal willen zijn. Dat gaat van iedereen in onze gemeente veel vragen. Iedereen moet mee doen. Dat zal ook geld kosten. Deze maand heb ik een startnotitie duurzaamheid in het college gepresenteerd. Een route naar de doelstelling klimaatneutraal in 2030. Het college is akkoord dus ik begin met uitrollen. Allereerst met de inspirende duurzaamheidsconferentie van 20 juni. Iedereen in de raad was uitgenodigd voor deze avond waarvoor deskundigen op uiteenlopend gebied van duurzaamheid waren uitgenodigd: het bedrijfsleven, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen. Want we moeten het met elkaar doen.

Dus was de 100-100-100 actie de belangrijkste van de afgelopen tijd? Ik weet het niet. Wel een hele leuke. Zo leuk zelfs dat we gaan starten met een soortgelijke actie voor jeugd. Heb je de jeugd als ambassadeur dan heb je ambassadeurs voor het leven. En dat de jeugd milieubewust is weet ik door een ‘afval project' dat het technasium aan mij heeft gepresenteerd.

Er gebeurt zo veel op het terrein van duurzaamheid. Te veel om op te noemen. Zien wij elkaar op de feestavond van 100-100-100 in 4in1 in Breukelen op maandag 26 juni om 19.30? Kom anders naar het midzomerfeest in de tuin van Goedestein op 29 juni om 17.30? Kijk maar. Tot dan!

Vriendelijke groet,

Linda van Dort, wethouder.