Afgelopen dinsdagavond werd in een lange sessie met het gehele college de Voorjaarsnota 2016 besproken in de commissie Bestuur en Financien. De financiële plannen voor het volgend jaar en de meerjarenbegroting 2017-2020 werden tegen het licht gehouden. De financiële situatie van onze gemeente is na jaren van bezuinigingen stabiel, maar voor 2017 is er nog steeds weinig tot geen financiële ruimte voor ontwikkelingen.
Piet Paul, raadslid GroenLinks Stichtse Vecht en commissielid Tjeerd Schuhmacher stelden desondanks de nodige vragen en gaven suggesties voor zinvolle en noodzakelijke duurzame ontwikkelingen. Want de fractie stelt: Duurzame ontwikkelingen hoeven niet veel geld te kosten en verdienen zich op termijn altijd terug!
De speerpunten die de fractie van GroenLinks in de vergadering aan de orde stelde:
1. Duurzaamheid: 'nul-op-de-meter' woningen
Stichtse Vecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Wij missen echter concrete stappen om te komen tot 'nul-op-de-meter' woningen. Zoals onze fractievoorzitter Albert Gemke al duidelijk aangaf tijdens de behandeling van de woonvisie; we moeten hier meer ambitie tonen. Onder de koplopers van het regionaal programma 'nul-op-de-meter' woningen bevinden zich diverse gemeenten in Utrecht waaronder veel U-10 gemeenten: Amersfoort, Bunnik, De Bilt, IJsselstein, Nieuwegein, Utrecht, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist en natuurlijk de Economic Board Utrecht zelf. GroenLinks gaat zich er sterk voor maken dat Stichtse Vecht zo snel mogelijk deze leiderslijst binnenstapt. http://www.economicboardutrecht.nl/koplopers_nom
2. Voorlichting en communicatie
GroenLinks heeft het afgelopen jaar bij veel onderwerpen aangedrongen op betere voorlichting en communicatie. De burger verwacht in de huidige tijd van directe en snelle berichtgeving ook van de gemeente een open en vlotte communicatie. Deze communicatie is voorwaarde om de inwoners ook werkelijk te betrekken bij de plannen van de gemeente. Voor GroenLinks is daarbij een speerpunt de aandacht voor verduurzaming, een belangrijke ambitie in de komende jaren. En een onderwerp waarbij betrokkenheid van de inwoners van Stichtse Vecht enorm belangrijk is. Daarom zijn de ideeën in deze paragraaf van de Voorjaarsnota heel welkom. GroenLinks raadt aan hierin de samenwerking te zoeken, zoals in Duurzame Vecht en dat vooral zichtbaar te maken.
Hier een paar momenten waar de gemeente kansen heeft laten liggen:
• Wist u bijvoorbeeld dat onze wethouder Linda van Dort haar werkkamer heeft laten inrichten door kringloopbedrijf de Sirkel?
• En dat het GAK op vele punten verduurzaamd is? Hier laat de gemeente zien dat er mooie stappen worden gemaakt naar meer duurzaamheid zonder meer kosten. Alle reden om daar richting inwoners meer van te laten zien en horen.
3. Sociaal domein: Versterken van het Voorveld
De fractie van GroenLinks vindt het versterken van het zogenoemde Voorveld erg belangrijk: het tijdig signaleren van problemen bij mensen, waardoor deze aangepakt kunnen worden voordat ze groter worden. Zo kunnen we hoge kosten voorkomen en bovenal mensen die buiten de maatschappij dreigen te vallen, tijdig helpen.
4. Asielzoekers en vergunninghouders
De fractie van GroenLinks vindt dat wij het afgelopen jaar ernstig te kort zijn geschoten met het vinden van oplossingen voor dit probleem, in Nederland en in heel Europa, maar ook in Stichtse Vecht! We hebben geen zicht op eventuele AZC's in onze gemeente en we lopen achter met de huisvesting van vergunninghouders. We zijn bij GroenLinks blij dat we raadsconferenties aan het voor bereiden zijn om toch onze verantwoordelijkheden te bespreken en daadwerkelijk voldoende ambities te gaan tonen de komende jaren.