Als je toch op de vrijwilligersmarkt in Breukelen staat met een kraam van GroenLinks, kun je maar beter elkaar leren kennen. “Zelf ben ik ook vrijwilligster, en denk dan direct: wat kunnen vrijwilligers ook voor elkaar betekenen?!” Annie de Boer, werksessie lid voor GroenLinks in de gemeenteraad van Stichtse Vecht, is nieuwsgierig. Zij gaat op pad, op zoek naar deze vrijwilligers en hun drijfveren. Samen met Marc Linker, stagiair. Ook al schijnt de zon op deze prachtige dag, de warmte van deze vrijwilligers voelt Annie nog sterker. Het zijn mensen met het hart op de juiste plaats. Zij maken Stichtse Vecht “mooi”.
Welke mensen ontmoeten Annie en Marc? Een lid van het Credo Koor. Het koor zingt wekelijks onder leiding van een dirigent in de Nassaustraat te Maarssen. Als vrijwilligster van het koor is haar wens; een optreden met drie koren samen in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarvoor zijn extra euro’s nodig, de vrijwilligster is bezig daarvoor fondsen te werven. Wat zou het mooi zijn als hun wens in vervulling gaat.
Het projekt Buurtbemiddeling leidt vrijwilligers op om te bemiddelen bij ruzies en conflicten in de buurt. Een prachtig voorbeeld van zelfredzaamheid vanuit de eigen kracht van de buurt. Goede training voor de vrijwilligers, zorgen voor intervisie, afhandeling van klachten binnen de termijn van zes weken. Dat zijn belangrijke kwaliteitseisen. Het project voelt de gevolgen van het groter worden van Stichtse Vecht. Heeft de gemeente wel genoeg aandacht voor de waarde van dit soort projecten?
Op de Beursvloer Stichtse Vecht worden veel succesvolle matches gemaakt, legt de vrijwilligster van de Beursvloer enthousiast uit aan Annie. De Beursvloer is een project in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen. Een evenement om bedrijven te koppelen aan verenigingen, stichtingen, vrijwilligersorganisaties en (zorg)instellingen. Op 20 juni a.s. is er weer een. Waar blijft GroenLinks? Wat moest ik zeggen….? Het is nu te kort dag, maar volgende jaar zal GroenLinks erbij zijn!
Zorgen dat oudere mensen in staat blijven mee te doen in Stichtse Vecht. Dat is kernachtig gezegd het doel van “Welzijn Stichtse Vecht”. Er zijn ongeveer 500 vrijwilligers en daar zijn genoeg zorgen om. Maar een coördinator voor acht uur in de week. Je gelooft het niet, maar toch is het zo. Ook vrijwilligers hebben aandacht nodig: een bloemetje of een kaartje bij de verjaardag, een compliment op zijn tijd, vragen naar hoe het de vrijwilliger en zijn naaste familie gaat. Een Kerst of Nieuwjaarsborrel. Dat kan toch niet in die acht uur!. Beseft de gemeente Stichtse Vecht voldoende hoe belangrijk deze mensen zijn voor de leefbaarheid in alle kernen. En dat met een toenemende vergrijzing nog op komst.
Het Platform Gehandicapten Stichtse Vecht is druk bezig een plan te maken om met andere organisaties tot een werkplan te komen. De doelgroep is al goed in beeld. Waar het nu om gaat is om laagdrempelige activiteiten op te zetten. Er is nog een wereld te winnen, ook voor de zorg dat gehandicapten in Stichtse Vecht mee kunnen doen.
Wat een waardevolle dag!. Ik ben weer wijzer geworden. Maar bovenal: ik werd heel WARM van al deze vrijwilligers. Mensen met het hart op de juiste plaats . Zij maken Stichtse Vecht mooi. Laten we daar zuinig op zijn! Annie ziet dat ook als een opdracht, voor haarzelf en ook voor GroenLinks.
Meer weten!
http://www.beursvloerstichtsevecht.nl/home
http://www.buurtbemiddelingstichtsevecht.nl/index.php?id=home
http://www.swmdmaarssen.nl/home/over/nieuws/swmd---tympaan----welzijn-stichtse-vecht-
http://www.credo-maarssen.nl/