'Een duurzaam en sociaal Stichtse Vecht. Daar zet ik vol op in, met heel mijn hart. '

Sinds 2015 is Linda van Dort onze wethouder voor welzijn, gebiedsgericht werken, duurzaamheid en milieu, recreatieschap Stichtse Groenlanden, natuur en landschap en dierenwelzijn.
Ze studeerde journalistiek en heeft vanaf haar 21e als televisieverslaggever gewerkt. In Amerika voor CNN, in Australië voor het nationale SBS en in Nederland voor verschillende nieuwsprogramma’s, onder meer bij het actualiteitenprogramma EenVandaag.
Linda is geboren in Utrecht, groeide op in Oud Zuilen en heeft altijd in en om Stichtse Vecht gewoond. Haar wortels reiken diep in de klei van Stichtse Vecht. Linda woont in Maarssen, haar kinderen gaan in Maarssen naar school en ze  blaast mee in het Loenens orkest OrVeO. Verder is Linda vaak te vinden in onze mooie buitengebieden: ze houdt van hardlopen en wielrennen.

 

Linda:  “Deelname aan het college heeft zeker geholpen bij het realiseren van onze doelen. Het is nooit zo dat je als partij alles krijgt wat je zou willen. Het blijft onderhandelen. Elke partij moet een groot deel van haar doelen kunnen halen. Soms is dat ingewikkeld, maar ik vind dat dit college over het algemeen goed met elkaar heeft samengewerkt.

Het programma-akkoord dat in 2014 was afgesloten bevatte slechts spaarzame duurzame doelen: onderzoeken of er een Duurzaamheidshuis kon komen, in discussie over de keuze rondom afvalscheidingsstations en het continueren van het terughoudende beleid voor de plaatsing van windturbines.

Toen we eind 2015 werden uitgenodigd om te praten over collegedeelname hebben we besloten hierover niet te onderhandelen. We vonden het beter om te kijken wat we konden bereiken vanuit het college. We hadden immers nog twee jaar te gaan. In de voorjaarsnota van 2017 heb ik laten opnemen dat Stichtse Vecht in 2030 energieneutraal moest worden. Dat zie ik als een groot succes. Dat is de eerste serieuze stap naar een schone economie.

Energieneutraal betekent dat in heel Stichtse Vecht niet meer energie wordt verbruikt dan dat het zelf produceert.  In 2017 is berekend welke maatregelen de gemeente daarvoor moet nemen. Dat zijn er veel, en daar horen windmolens zeker bij. Het gaat niet alleen om de maatregelen. De gemeente moet de regels stellen, maar vooral ook bedrijven en burgers stimuleren om mee te doen. Gezamenlijk als buurt windenergie of zonne-energie inkopen is daar een voorbeeld van. Het blijft keihard werken, maar ik weet zeker dat we in 2030 energieneutraal zijn. Zeker nu het andere partijen ook duidelijk wordt hoe belangrijk duurzaamheid is voor ons en voor onze kinderen.

Graag wil ik met GroenLinks v e r d e r.  Want wij gaan  v e r d e r  dan andere partijen in onze  keuze voor een schone economie, eerlijk delen, menselijke zorg en meer mogelijkheden voor onze jongeren.