Leden van GroenLinks Stichtse Vecht debatteerden afgelopen donderdag 22 maart jl. in Maarssen met Linda Voortman, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks en Piet Nieuwendijk namens GroenLinks Provincie Utrecht. Linda ging in op wat Groen en Links op lokaal niveau betekent in tijden van bezuinigingen. Dit aan de hand van drie taken die gemeenten erbij krijgen: de Wet werken naar vermogen (Wwnv) en de twee overhevelingen van taken naar de gemeenten: de jeugdzorg (naar de Wwnv) en de begeleiding van de Awbz (naar de Wmo). Het is goed dat gemeenten, die dichterbij de mensen staan, deze taken krijgen. Maar dan moeten de financiële middelen wel voldoende zijn! GroenLinks in de gemeenteraden kan daar het verschil maken.
Piet Nieuwendijk pleitte voor het open en levend houden van het Groene Hart. GroenLinks in de provincies en de Groene Hart gemeentes gaan de krachten bundelen om te zorgen dat het hart niet dichtslibt, maar ook voor de toekomst blijft kloppen. Het was goed om te constateren dat we binnen GroenLinks elkaar snel weten te vinden en belangrijke onderwerpen lokaal, provinciaal en landelijk met elkaar kunnen verbinden. Dat geeft perspectief en energie!

 

Vanuit GroenLinks afdeling De Ronde Venen is het idee gekomen om meer aandacht te gaan besteden aan GroenLinks in het Groene Hart. Alle GroenLinkse afdelingen in de drie provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, die samen het Groene Hart vormen, komen op 4 april a.s. bijeen. Waarom?  Er zijn diverse bedreigingen voor het Groene Hart: de steeds verder opdringende infrastructuur, woningen, bedrijventerreinen, hoogspanningsmasten en hoogspanningsstation. Met de biodiversiteit is slecht gesteld en dreigt nog meer te versmallen. GroenLinks ziet vooral ook kansen. Ook na het wegvallen van de BRU (Bestuur Regio Utrecht) en financiële  tekorten bij Recreatieschappen en Plassenschappen. Het is nu het moment voor ontwikkeling van duurzame recreatie en natuurontwikkeling in nieuwe samenwerkingsverbanden. In de zogenaamde Noordvleugel zullen nieuwe samenwerkingsverbanden moeten worden aangegaan. Dat betreft voor ons een groot gebied, waarin naast de drie steden Amsterdam, Utrecht en Almere, Groene Hart gemeenten en de provincies Noord-Holland en Utrecht zijn vertegenwoordigd. Stichtse Vecht vormt een groene buffer tussen de grote steden en is een belangrijke partner waar niet omheen kan worden gegaan. Wij als GroenLinks Stichtse Vecht willen voorkomen dat het Groene Hart langzaam dicht slibt èn dat het nu en in de toekomst groen kan blijven kloppen.

Met Linda hebben we vooral gesproken over hoe groene en linkse politiek eruit ziet in tijden van bezuinigingen. Hoe kunnen we ook op lokaal niveau het onderscheid maken dat groen meer is dan natuur. Groen is ook innovatie, die leidt tot werk en inkomen en tot een gezonde leef- en woonomgeving! Het is de hoogste tijd dat het kabinet taboes los gaat laten en de obsessie met bezuinigen stopt. Nederland snakt naar een doorbraak naar een groene economie, naar hervormingen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Alleen dan kunnen we uit de crisis komen".

Hervormen kun je volgens GroenLinks doen door nu echt een groene doorbraak te forceren. Zo heeft de Nederlandse economie een forse klap gekregen van de hoge olieprijzen. Deze raken consumenten en olieafhankelijke bedrijven hard in de portemonnee. Nog steeds gaat er jaarlijks zo’n 6 miljard aan subsidies naar vuile energie. Schaf die af en verlaag in ruil daarvoor de arbeidskosten voor werkgevers.

GroenLinks maakt zich ook grote zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen op sociaal gebied. En de werkloosheid neemt nu al hard toe. Bij volksgezondheid, welzijn & Sport – een deel van Linda’s portefeuille in de Tweede Kamer -  zijn een drietal transities gaande: de Wet werken naar vermogen (Wwnv), de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten en de begeleiding van de Awbz naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), ook een nieuwe gemeentelijke taak. We weten dat de financiële middelen die de gemeenten daarbij krijgen ruim onvoldoende zijn. Dan is het juist zaak goede keuzes te maken. GroenLinks in de gemeentes kan daarbij het verschil maken. Een forse opdracht voor het komende jaar.

Het was goed om te constateren dat we binnen GroenLinks elkaar snel weten te vinden en belangrijke onderwerpen lokaal, provinciaal en landelijk met elkaar kunnen verbinden. Het was een boeiend debat met Linda en Piet en met elkaar. Dat geeft nieuwe energie: en die zal wat ons betreft Groen en Links  zijn.