Als het in het dorpscafé van RTV Stichtse Vecht gaat over het cultuurhistorische landschap rond de rivier de Vecht, dan zijn GroenLinksers goede cafégangers. Piet Paul – GroenLinkser in de gemeenteraad - sprak zijn zorgen uit over de bouwplannen van de Universiteit Nijenrode in het meest kwetsbare zuidelijke deel van het landgoed. Waarom kan er niet meer langs het kanaal aan de westkant gebouwd worden, zo vroeg Charlotte Smits van de Vechtplassencommissie aan de cafétafel zich af. Beide vinden het belangrijk dat de Visie, die nu voor Nijenrode op tafel ligt, nog eens heel goed besproken wordt alvorens daar in de gemeenteraad een besluit over te nemen.
Als het over het Groene Hart gaat, dan ziet Piet Nieuwendijk – GroenLinkser van de provincie Utrecht – altijd als eerste de Nieuwkoopse plassen voor zich. Maar het gaat om meer. En lang niet iedereen in de Stichtse Vecht weet dat ook de Vechtstreek ten oosten van de A2 onderdeel uitmaakt van dat Groene Hart. GroenLinks in de drie provincies en alle gemeenten in het Groene Hart hebben het initiatief genomen om een visie te ontwikkelen voor het Groene Hart van de toekomst.

Want zonder een visie dreigt het Groene Hart langzaam dicht te slibben. Piet Paul gelooft in de mogelijkheden van kleinschalige en duurzame vormen van toerisme en recreatie. Daar kunnen ook alle mensen die in de stedelijke gebieden rond het Groene Hart wonen van genieten. Dat gaat het hart weer sterker kloppen en is het beter bestand tegen de bedreigingen van nog meer rommelige bedrijfsterreinen en toenemend sluipverkeer.  Ook zal een goede balans moeten worden gevonden tussen de belangen van de boeren in het gebied en die van de natuur. Zo vinden de boeren dat het waterpeil laag moet zijn, terwijl voor het behoud van waterrijke veengebieden het waterpeil juist hoog moet blijven. Een conclusie is in elk geval duidelijk. Alleen maar tegenhouden biedt geen perspectief.

Wethouder Pieter de Groene – van verkeer – legde het belang uit van het baggerproject voor een beter leef- en watermilieu in en rond de rivier de Vecht. De baggeraars, die zijn begonnen in Muiden, hebben inmiddels de gemeentegrenzen van Stichtse Vecht bereikt. Er zijn nog wel zorgen over de kwaliteit van het water die vanuit de stad Utrecht in de rivier terecht komt. Nieuwsgierig worden de cafégangers als de vraag op tafel komt of de baggeraars nog bijzondere dingen uit de rivier bodem naar boven halen. Wethouder Groene vertelde dat al wat kleine zaken boven water zijn gekomen, maar nog niets van bijzondere historische waarde. En zoals het in een goed dorpscafé gaat, komen aan het eind van het debatuurtje de dromen op tafel over welke schatten de Vecht allemaal niet zou kunnen bevatten. Rijk aan historie is de Vecht. Dus het zou goed kunnen.

De gasten bleven ook na de uitzending nog aan tafel. Waren ze als echte schatgravers samen aan het dromen over wat ze met die schatten uit de Vecht allemaal niet zouden kunnen doen in deze sobere tijden?