De gemeente Stichtse Vecht gaat in 2012 het eigen energieverbruik inventariseren en onderzoeken hoe duurzame energie ingezet kan worden. Een motie van GroenLinks, PvdA en Duurzaam Stichtse Vecht werd afgelopen donderdag unaniem aangenomen. Er is nog een lange weg te gaan. Maar “het is een belangrijke stap op weg naar een klimaatneutraal Stichtse Vecht”, aldus fractievoorzitter van GroenLinks Piet Paul.
GroenLinks heeft in haar verkiezingsprogramma 2011 – 2014 staan dat Stichtse Vecht in 2030 klimaatneutraal moet zijn. Dat kan als burgers, instellingen en ondernemers samen daaraan werken. Afgelopen donderdag nam de gemeenteraad unaniem de motie “Ambities duurzaam energiebeleid in Stichtse Vecht” aan. Dat moet leiden tot concrete lokale maatregelen. De mogelijkheden zijn legio, zeker nu in het onlangs in Den Haag gesloten “Lenteakkoord” duurzame energie gestimuleerd wordt. Door bijvoorbeeld collectief zonnepanelen en zonneboilers in te kopen, kunnen de burgers niet alleen genieten van duurzame energie maar daar ook financieel voordeel van hebben. Steeds meer woonhuizen met een groene energielabel zijn een verrijking voor onze gemeente
Andere vormen van duurzame energie zijn kleinschalige bio-energieopwekking of duurzame straatverlichting. GroenLinks wil ook de niet makkelijke discussie over windmolens niet uit de weg gaan.
Na de zomer zullen in één of meer werksessies de doelstellingen worden vastgesteld en kan de gemeente samen met de burgers en ondernemers aan de slag. Het besluit van de gemeenteraad heeft terecht ook de landelijke pers bereikt (zie bijlage). Stichtse Vecht heeft zin in een duurzame toekomst!