Dat bij bewoners van Utrecht en Stichtse Vecht veel vragen leven na het bekend worden van plannen van de Utrechtse werkgroep Energie-U om op Lage Weide windturbines te plaatsen, dat vindt GroenLinks meer dan vanzelfsprekend. Op die vragen moeten ook antwoorden komen. Wat Tjeerd Schuhmacher, steunfractielid van GroenLinks in Stichtse Vecht, heeft verbaasd is de sterke, bijna volledige afwijzing vanuit groepen bewoners, terwijl de precieze locaties van de windmolens nog niet bekend zijn is en onderzoek naar mogelijk overlast ook nog niet is afgerond. Jammer ook dat de gemeenteraad van Stichtse Vecht daar zo makkelijk in lijkt mee te gaan. Duurzame energieproductie is te belangrijk voor onze toekomst om daar zo mee om te gaan.
Tjeerd Schuhmacher zelf woonachtig in Maarssenbroek: “Ik ben vorig jaar gaan kijken bij een windturbinepark in Oosterhout. De mogelijke overlast – geluid, slagschaduw en horizonvervuiling – vielen hem enorm mee. Het emotionele verzet doet hem denken aan de tijd dat de eerste stoomlocomotief door ons land pufte. En de tijd dat de eerste auto’s het land onveilig maakten. Loslopende kippen springen opgeschrikt aan de kant en raken van de leg….dat soort nieuwigheden zouden volgens veel boeren en buitenlui van destijds toch niet moeten kunnen”.
Hij zou het een goede zaak vinden dat de bewoners uit de Utrechtse wijk Zuilen en de bewoners van de Stichtse Vecht wijken OpBuuren en Bloem- en Boomstede zelf eens in Oosterhout gaan kijken. Ook GroenLinks vindt dat bewoners geen overlast mogen ondervinden van windturbines. Woon en leefgenot is essentieel voor mensen. Maar de bezwaren moeten wel gebaseerd zijn op feiten. Een duurzame en groene energieproductie is het waard een zorgvuldige discussie te voeren. Windenergie hoort daarbij, vindt GroenLinks. En niet alleen op de Noordzee. En als windmolens op bepaalde plekken teveel overlast bezorgen, dan kunnen zonnepanelen een goed alternatief zijn.
Vorig jaar is iedereen door Energie-U uitgenodigd om het windturbinepark in Oosterhout te bezoeken. Tjeerd Schuhmacher, die vraagtekens had bij de enorme hoogte van ongeveer 140m, wilde dat zelf ook wel eens van dichtbij zien. Dat viel hem mee, en dat gold ook voor de geluidsoverlast. Alleen dichtbij de windturbine is het geluid hoorbaar. En als slagschaduw op bepaalde momenten van de dag of het jaar last veroorzaakt, dan kunnen wellicht afspraken gemaakt worden dat de windturbine dan wordt stilgelegd,.
Kortom, wat GroenLinks betreft, mogen windturbines niet ontbreken in het debat over de noodzakelijke overgang naar duurzame energie. Omwonenden mogen daar echter geen last van ondervinden. Duurzaamheid moet hand in hand gaan met woongenot en leefbaarheid! GroenLinks is ervan overtuigd dat dat kan.