Dat de gemeente op termijn een sluitende begroting heeft, daar staat ook GroenLinks achter. Maar wel met oog voor de maatschappelijke effecten van de bezuinigingen. Waar GroenLinks niet op wil bezuinigingen, aldus fractievoorzitter Piet Paul, is op burgers die willen meedoen. Meedoen om de leefomgeving te verbeteren, bijdragen aan zorg en welzijn van medeburgers, actief zijn in sport en cultuur. Als we dat van burgers vragen, zal de gemeente daar ook steun aan moeten geven. Uitsluitend inzetten op zelfredzaamheid van burgers is al te makkelijk . We mogen niet afwachten tot burgers zelf gaan zwemmen en dan kopje onder dreigen te gaan, omdat we vergeten zijn hen te helpen met goed leren zwemmen.

De gemeente is voortvarend te werk gegaan met een nieuwe serie bezuinigingsvoorstellen, waarvoor ook de expertgroepen weer zijn ingeschakeld. GroenLinks vindt dat de gemeente op termijn een gezonde financiële situatie moet hebben.  Streng op onze uitgaven en inkomsten letten is dan belangrijk. Bezuinigingen zijn ook nodig. GroenLinks ziet in de begrotingsstukken te weinig terug over de beoogde maatschappelijke effecten. Hoe kunnen die worden bereikt? GroenLinks ziet daarvan vooral te weinig terug in de leefomgeving, bij welzijn en zorg, in de sport, bij de bibliotheken en de cultuur.  Wij zetten ook vraagtekens bij de veelgenoemde zelfredzaamheid van mensen. Daar waar mensen zich zelf  niet kunnen redden, blijft hulp van de gemeenschap nodig.  

De komende jaren verwachten we steeds meer van de inzet van vrijwilligers. Dat vinden we goed en ook logisch. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende vergrijzing.  Dan moeten we wel zorgen dat bij het jaarlijkse vrijwilligersfeest iedereen kan meedoen. Nogmaals, laten we niet bezuinigen op meedoen. We steunen het beleid van college en gemeente om organisaties en bedrijven aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wat kunnen zij bijdragen aan een betere leefomgeving. En hoe stimuleren zij dat burgers meedoen, en ook mee kunnen doen! De stimulerende  en faciliterende rol van de gemeente kan daarbij groot zijn, maar dat vinden we  te weinig terug in de begroting voor de komende jaren!.

En als we voor de meeste kwetsbare burgers in de gemeente extra inspanningen moeten doen om hen in staat te stellen mee te kunnen doen, dan kan het voor GroenLinks wenselijk of zelfs noodzakelijk zijn de andere burgers daar een bijdrage voor te vragen. Dit door een verhoging van de OZB.

Onze gemeente kan ook een zonnige gemeente zijn. Inzetten op zonne-energie via innovatieve, lokale projecten. Geef burgers de kans zelf initiatieven te nemen en ondersteun deze met heldere duurzaamheidsambities van de gemeente. In het coalitieakkoord hebben we dat gezien, maar wij vinden de ambities in de meerjarenbegroting van 2013-2016 onvoldoende terug. Duurzame energie opwekking heeft voor GroenLinks een hoge prioriteit.

GroenLinks vindt dat iedereen mee kan doen in de Stichtse Vecht. De Stichtse Vecht is een prachtige gemeente voor alle burgers. Met "Focus op morgen" is door het college een uitdagend project gestart. GroenLinks zegt daar direct bij: focus op iedereen!