Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk wil voortvarend te werk gaan met een snelle fusie tussen de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Afgelopen week bezocht hij al de drie provincies. Ook binnen GroenLinks Stichtse Vecht ontstond deze week al een discussie via de e-mail. Er zijn voorstanders en tegenstanders. In dit artikel worden enkele argumenten voor en tegen een fusie genoemd. De voorlopige conclusie is dat wij er nog niet uit zijn, maar dat het belangrijk is dat de politiek dicht bij de burgers moet komen en blijven. Daarom is de lokale politiek voor onze afdeling het belangrijkste.

Een mooi thema die fusie van de 3 provincies. Wat vinden wij er eigenlijk van? Fractievoorzitter van GroenLinks Stichtse Vecht Piet Paul: Nou ik weet het nog niet. Ik volgde deze week via Twitter uitspraken van Jasper Fastl (lid Provinciale Staten voor GL) en Mariëtte Pennarts (lid Gedeputeerde Staten namens GL) hierover. De GroenLinks fracties in Noord-Holland en Utrecht spreken zich (nog) niet uit voor of tegen, maar vinden de onderbouwing momenteel nog wel veel te mager.

Ik zelf wijs de fusie ook niet direct af, ik kan zowel voor als nadelen noemen. Praktisch kan het mogelijk de zogenaamde bestuurlijke drukte terugdringen. Nu te veel bestuurslagen van Rijk, Provincies, WGR+ (BRU), Recreatieschappen, Plassenschappen, gemeentes etc. Als ik nu zie wat er aan traag bestuursoverleg nodig is bij bijvoorbeeld het Plassenschap Loosdrecht, dan zou ik zeggen dan maar snel een fusie tussen Utrecht en Noord-Holland. Ook problematieken als de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), Natura-2000 gebieden en vliegveld Hilversum zouden dan efficiënter geregeld kunnen worden.

Maar groter betekent niet altijd beter. En zeker als het plan nog niet goed is uitgewerkt, dan zou het dom zijn om dit alles zo snel te laten gebeuren als meneer Plasterk nu wil. Die wil scoren natuurlijk. Dus laten we daar nog maar eens met elkaar over discussiëren voordat we mogen gaan stemmen!

 

Oud bekende binnen GroenLinks Breukelen en nu Stichtse Vecht Steef Cornelissen heeft al wel een duidelijke mening: Veel bestuurslagen zullen er niet verdwijnen. Ik vrees, dat er juist bijkomen. Afdelingen uit drie provincies worden dikker en daaruit komt dan weer een hiërarchie, een piramide, voort. In de voormalige gemeente Breukelen waren er niet zoveel lagen van ambtenaren als nu in de Stichtse Vecht. We kenden de lagere ambtenaren, maar ook de hoogste die rechtstreeks adviseerden aan B&W.

Na de fusie tot Stichtse Vecht zijn er meer lagen gekomen in de ambtelijke structuur. Zo is er boven de vier afdelingen Maatschappelijk Ontwikkeling, Ruimtelijke Ontwikkeling, Onderwijs en Sport, Economische Ontwikkeling (die al flink hoog zijn) nog een laag gekomen, de afdeling Ontwikkeling.

De mevrouw, die nu Hoofd Ontwikkeling is, heb ik nog nooit ontmoet, maar ze tekent wel alle brieven. En onbekend maakt onbemind. Je moet via meer personen je wensen en behoeften uitleggen. Je contacten komen verder af te zitten. Waarom dan niet Zuid-Holland daarbij; dat zou alleen al in verband met het Groene Hart van belang zijn. En bij Zuid-Holland hoort uiteraard Zeeland.

 Vergeet voorts niet de binding die Utrecht met Gelderland heeft. De WERV (Wageningen, Rhenen, Ede, Veenendaal) is een sterk verband met veel onderlinge afhankelijkheden, onder andere op Vervoersgebied en de Zorg (Ziekenhuizen). En Amersfoort heeft zijn verbanden met de Noordelijke Veluwe tot Harderwijk.

 

De samenvoeging van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland is eigenlijk ook een visie (dat men plan is gaan noemen). Sinds de oude De Gaay rond 1975 met zijn landelijke herindelingen is begonnen, van plannen met 17 tot plannen met 45 regio’s, is er heel veel de revue gepasseerd, maar behalve dat Woerden en Vianen bij de provincie Utrecht zijn gekomen en Woerdense Verlaat en Loosdrecht de provincie hebben verlaten, is er niets wezenlijks gebeurd. We hebben wel wat anders aan ons hoofd dan deze vreemde samenvoeging van drie provincies. In feite voldoet maar één gemeente dan wel één provincie aan alle voorwaarden, namelijk die waarvan de grenzen precies gelijk lopen aan die van Nederland. Kortom ik ben tegen dit plan en zo zal ik ook stemmen als we een referendum daarover krijgen.

Plasterk had wetenschapper moeten blijven, daar was hij heel goed in. Als politicus haalt hij zich maar allemaal vreemde dingen in het hoofd.

 

Kortom we hebben als GroenLinks Stichtse Vecht nog niet een unaniem standpunt. Wil je jouw mening laten horen, reageer dan met een e-mail naar het bestuur of de fractie.