Bijna dertig letters lang, dat schreeuwt om enige uitleg. Het is een bijeenkomst voor nieuwe gemeenteraadsleden met als thema: “Een betere wereld begint in de raad”. Sinds eind 2011 is Stichtse Vecht Millenniumgemeente en vanaf vorig jaar ook FairTrade gemeente. Op zich heel goed, maar concrete Millenniumprojecten en FairTrade activiteiten zijn schaars. Zelfs de koffie op gemeentehuizen is nog steeds niet FairTrade! Redenen genoeg voor Piet Paul, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Stichtse Vecht, om eens te kijken hoe het in andere gemeentes gaat. Het wordt tijd om ook in Stichtse Vecht meer aandacht te besteden aan voorstellen voor meer duurzaamheid!

De bijeenkomst vindt plaats in het nieuwe Media Plaza complex bij de Jaarbeurs in Utrecht. De middag werd geleid door Jan Paternotte. Ja, inderdaad dezelfde die tot nu toe weinig succesvol betrokken is bij de vorming van een college in Amsterdam. Als gespreksleider gaat het deze middag een stuk beter. Er zijn een 50-tal raadsleden, waarvan 60 a 70% nieuwe raadsleden. Het aandeel GroenLinks deelnemers is  groot, minimaal 1/3 deel. Ook D66 is goed vertegenwoordigd. Er is slechts 1 VVD'er en geen PVV'er. Je ziet dat GroenLinks lokaal toch nog steeds voorloper is op gebied van duurzaamheid!

 

Hoewel transitie naar duurzaamheid deze middag terecht centraal staat, gaat de eerste workshop toch over de transitie in de zorg: er worden veel risico’s genoemd, maar gelukkig ook kansen gezien. Er is en komt nog veel chaos, maar dat kan ook leiden tot verbetering en creativiteit.

 

De tweede workshop gaat over Groen en Goedkoop. Jasper Groen (what’s in a name!), nieuw raadslid van GroenLinks in Amsterdam geeft interessante cijfers over de CO2-reductie in de hoofdstad. Na de Scandinavische hoofdsteden als Helsinki en Oslo staat Amsterdam als 5e hoofdstad genoteerd wat betreft CO2 reductie!.Zeer effectief zijn bijvoorbeeld duurzame utiliteitsbouw,LED verlichting, klimaatbeheersing in gebouwen. Wind is in veel gevallen ook effectief en zonnepanelen zijn ook (maar minder) effectief. Deze worden naar verwachting wel steeds efficiënter. Een bio-energiecentrale blijkt veel minder effectief. Noteer: daar wil het nieuwe college in Stichtse Vecht juist mee aan de slag. En windenergie wijst het nieuwe college af! Amsterdam heeft al een zonvisie, windvisie, visie op duurzame mobiliteit en een investeringsfonds klimaat. Inspirerend en een goed voorbeeld ook voor ons in Stichtse Vecht.

 

Tijdens twee plenaire sessies vertelt eerst Mirjam de Rijk, ex-wethouder van GroenLinks in Utrecht over de resultaten van 4 jaar inzet voor de drie peilers van het duurzaamheidbeleid, te weten schone lucht, energiebesparing en klimaatbeleid. Ook allerlei dilemma’s komen aan bod. Paul Rosemuller, ex-partijleider GroenLinks komt met vijf tips voor een duurzaam raadslid en vijf  tips om "Een betere wereld begint bij de Raad” ook waar te maken. .

 

Tijdens deze middag is er ook een verkiezing van de duurzaamste jongere in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar. Jongeren komen de zaal binnen met spandoeken waarop onder meer staat "Red de aarde".

 

Vol ideeën over duurzaamheidinitiatieven in Stichte Vecht reist Piet Paul samen met Hans van Kessel,ex GroenLinks raadslid in De Ronde Venen en nu bestuurslid Millenniumgemeente.nl naar huis. Duurzaam reizen zij per trein naar Breukelen en Abcoude.                                                       

Wil je meer weten over wat een Millenniumgemeente is, kijk dan op de site van  http://www.millenniumgemeente.nl/