En daar begint het verdacht veel op te lijken. Sommige sportzalen mogen niet eens meer omgebouwd worden voor optredens. Wij zijn de enige gemeente van 65000 inwoners in Nederland zonder theater-, muziek- , film of danspodium. Maar wij moeten elkaar kunnen tegenkomen en kunst en creativiteit ervaren en maken. Expressie en vormgeving zijn energie en dat verbindt ons. Stichtse Vecht is dus toe aan een creatieve transitie. Plekken voor kunstbeoefening en voor optredens zijn essentieel. Een echt cultuurcentrum Boom en Bosch bijvoorbeeld. De kunstuitgaven in Stichtse Vecht zijn werkelijk heel laag vergeleken bij heel veel andere gemeenten. Het cement van de samenleving is hier zoek. Een vernieuwd (giga over de begroting stromende) riool is belangrijk maar de ziel mag nooit vergeten worden.

Een prachtig mooi optreden of een expositie, een festivalletje, een cursus dans of schilderen, muziek, film, foto of theater, dat is wat onze kernen menselijk maakt. Kunst en cultuur op alle niveau is namelijk de manier waarop wij mensen creatief met elkaar uitwisselen over wat het leven überhaupt is, elkaar ontmoeten. Luister of maak lievelingsmuziek of dans, bekijk een kunstwerk, zie een prachtige film met geweldige acteurs, geniet van een creatieve game. Wat is de winst is van die ervaringen? In alle kernen hebben we culturele centra  en dorpshuizen nodig met betaalde beheerders. We hebben repetitieruimtes en ateliers en kleine podia nodig die niet duur zijn om te huren. We hebben filmzaaltjes nodig en natuurlijk een goed podium. ‘t Zand wordt dit jaar met de grond gelijkgemaakt en in Breukelen wijst een verdwaald bordje met Cultuurhuis vooral naar de kantine van een middelbare school. GroenLinks vraagt daarom met klem aandacht voor een daadwerkelijk cultuurbeleid met een normaal (dus oprecht veel ruimer) budget zodat we onze kernen leefbaar kunnen maken voor jong en oud, arm en rijk.

 

Maud van Wielink, nr. 6 op de lijst van GroenLinks Stichtse Vecht

Maud is de auteur van bovenstaand artikel en ligt dit verder toe in de onderstaande video: "Cultuurbeleid moet veel beter! Wakker worden Stichtse Vecht."

Top 6 GLSV lijst GR2022 bij Boom en Bosch aan de Vecht Afspelen op YouTube