De nieuwe coalitie van Stichtse Vecht is bekend. Lokaal Liberaal schuift aan bij de VVD, CDA en PvdA, en de heer Frank van Liempdt wordt weer wethouder, ondanks de motie van wantrouwen die hij in 2019 aan zijn broek kreeg en die tot zijn vertrek als wethouder leidde. De politieke cultuur in Stichtse Vecht moet niet gekker worden.  GroenLinks vreest dat de coalitiepartijen nu echt het spoor bijster zijn.

We begrijpen dat gezien de verkiezingsuitslag in 2018 Lokaal Liberaal als eerste uitgenodigd is bij de onderhandelingen voor een nieuwe meerderheidscoalitie nadat GroenLinks eruit was gezet. Maar dat de coalitiepartijen VVD, CDA en zelfs de PvdA toelaten dat uitgerekend Van Liempdt door Lokaal Liberaal als wethouder wordt voorgedragen, vinden we onbestaanbaar.  Belangrijke democratische instrumenten van de gemeenteraad, zoals de motie van wantrouwen, worden zo volstrekt ongeloofwaardig.

De VVD kwam vorig jaar nota bene zelf met de motie van wantrouwen, mede gesteund door CDA, tegen Van Liempdt.  Afgezien daarvan, Van Liempdt besefte zelfs op de avond van het debat over zijn optreden als wethouder nog niet dat hij de schijn van belangenverstrengeling had gewekt in de kwestie van het brugwachtershuisje in Maarssen. GroenLinks vreest dan ook dat ook de ‘goede’ gesprekken die de huidige coalitie met Lokaal Liberaal heeft gevoerd, nergens toe geleid hebben waar het de politieke integriteit van Van Liempdt betreft.  

Het had Lokaal Liberaal gesierd als een andere kandidaat naar voren was geschoven. Dat had laten zien dat Lokaal Liberaal een volwassen partij is die niet stoelt op één persoon, maar die een brede achterban heeft met genoeg potentie en talent om belangrijke posities in de gemeente te vervullen.

In een gemeente waar de integriteit van de gemeentepolitiek al jaren onder druk staat, mag het niet bestaan dat een wethouder die opstapte na een motie van wantrouwen in dezelfde periode gewoon weer aanschuift. Zo sluit het old boys network zich weer en verandert niets in de cultuur die we als nieuwe raad twee jaar geleden nog wilden veranderen.