Met de stikstofcrisis als grote aanjager worden dit dé Provinciale Statenverkiezingen over de houdbaarheid van ons landbouw- en voedselsysteem. Dit onderwerp is voor de provincie in de komende jaren essentieel. GroenLinks vindt dat de landbouw- en voedseltransitie niet meer uitgesteld kan worden. We zijn al veel te laat, door jarenlang getreuzel van een lange rij kabinetten. Gelukkig zijn er inmiddels veel goede praktijkvoorbeelden van boeren die het anders doen: duurzamer, diervriendelijker, plantaardiger en zonder landbouwgif. GroenLinks steunt deze initiatieven die vol overtuiging kiezen voor duurzaamheid. We geven ruim baan aan deze jonge generatie boeren en kleinschalige (familie)bedrijven.

Tijdens de Groene Boerentoer gaat GroenLinks op bezoek bij vijf boeren in de provincie Utrecht. Op het programma staan Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk (gem. De Bilt), De Groene Geer in Nieuwland (gem. Vijfheerenlanden), Tussen de Hagen in Stoutenburg (gem. Leusden), Vrijhof Oostwaard in Maarssen (gem. Stichtse Vecht) en Telers van de Put in Wijk bij Duurstede.

Als afsluiting van de Groene Boerentoer organiseert GroenLinks vrijdag 17 februari een bijeenkomst op het Provinciehuis in Utrecht. Hier krijgen de bezochte boeren het podium om hun ervaringen te delen en met elkaar én de provinciale politiek in gesprek te gaan.

Foto Voedselbos 1
Foto Voedselbos met André, Marjolein, Saskia, Ernst en Hans Peek

Wij werden maandagmiddag 13 februari heel gastvrij ontvangen met goede groene thee en een heerlijke zelfgebakken appeltaart door de eigenaren van de voormalige kloosteruithof Vrijhof Oostwaard. We kregen uitgebreid uitleg over de historie van de Vrijhof door de eigenaren Hans Peek, zijn vrouw Saskia van den Bosch en zoon Willem. Sinds eind 2015 groeit Voedselbos Oostwaard volop. Bij een voedselbos ga je uit van de aanwezige elementen in het landschap en voeg je bomen, planten, knollen en struiken toe die het ecosysteem complexer en meer divers maken – en daardoor versterken. Er groeien onder meer noten, bessen, zaden, knollen, vruchten, bladeren, hout, touw en bloemen. Dit voedselbos is één van de oudste voedselbossen in Nederland en is nog volop in ontwikkeling en beslaat 2,5 hectare. 

Naast het voedselbos heeft de familie Peek in 2021 de moestuin Oostwaard aangelegd op de vruchtbare Vechtoever achter de boerderij. Het is een tuin vol gezonde groenten, geteeld volgens biologische principes (Skal-gecertificeerd) en omgeven door gevlochten hekwerken, hagen, leifruit, kruiden en sloten. Nu waren de voorbereidingen, grondbewerking, zaaien en opgroeien van de gezonde groenten voor het komende seizoen al volop bezig. Deze vroege vorm van stadslandbouw is teruggekeerd op Vrijhof Oostwaard (www.vrijhofoostwaard.nl): een moestuin ca. 0,4 hectare vol onbespoten, gezonde en biologisch-gecertificeerde groenten, fruit, verse kruiden en bloemen. Geïnteresseerden kunnen hiervan gebruik maken door als oogstaandeelhouders zelf hun groenten vers te komen oogsten. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen bij het onderhoud van de tuin. 

Foto Moestuin 13 februari 2023
Foto moestuin Oostwaard, voorbereidingen komend seizoen volop begonnen

In de discussie tijdens het theedrinken en ook tijdens de lange rondleiding kwamen veel goede zaken naar boven die perspectief bieden aan een goede toekomst van het "groene boeren". Maar ook de vele hobbels en problemen bijvoorbeeld met lange duur voor het verkrijgen vergunningen voor o.a. verbouwen van de oude stal naar recreatie appartementen en een horecavergunning kwamen aan de orde. En wat kan de lokale politiek van Stichtse Vecht en de Provincie Utrecht zou kunnen doen om de "groene boeren" in de Provincie te helpen met hun ontwikkelingen.

Al met al een heel nuttig bezoek en we namen na het drinken van eigen gemaakte biologisch appelsap afscheid. Wij zien de familie Peek echter snel terug op de geplande bijeenkomst op het Provinciehuis in Utrecht op 17 februari, Hans Peek zal ook zijn ervaringen hier toelichten en kan in gesprek kan gaan met de aanwezige politici.