GroenLinks-raadsleden Gertjan Verstoep en Annet Schoevaars pleiten ervoor om snel aan de.slag te gaan met schone lucht in Stichtse Vecht. Zij wijzen het college op het Schone Lucht Akkoord dat medio januari door veel Nederlandse gemeenten, provincies en het Rijk is ondertekend. Het is voor Stichtse Vecht een goede zaak zich daar bij aan te sluiten, vindt de GroenLinks-fractie. De Rijksoverheid wil de luchtkwaliteit in Nederland voor alle inwoners verbeteren. Daarom sluit de Rijksoverheid sinds begin 2020 een Schone Lucht Akkoord (SLA) af met afzonderlijke gemeenten.De raadsleden Verstoep en Schoevaars roepen namens hun fractie het college op om dit akkoord op korte termijn ook te ondertekenen en lokaal aan de verbetering van de luchtkwaliteit te werken. Schone lucht is van levensbelang. Luchtverontreiniging behoort tot een van de belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid, in dezelfde orde van grootte als overgewicht.

De situatie in Stichtse Vecht

Met een sterke groei van het verkeer op de Zuilense Ring en de bouw van meer woningen dichtbij deze ring (Planetenbaan/ Kwadrant) is werken aan schone lucht noodzaak. Denk daarnaast ook aan de scheepvaart op het Amsterdam-Rijnkanaal, een belangrijke bron van vervuiling, die vooral de inwoners van Breukelen treft Uit onderzoek van TNO blijkt dat de uitstoot op het Amsterdam-Rijnkanaal de helft bedraagt van die op de A2?

Ook noodzaken onder meer de nabijheid van de A2 en het stijgende pakketvervoer met vervuilende oude diesels in onze kernen tot te investeren in schone lucht.

Waarom investeren in schonere lucht?

De luchtkwaliteit heeft grote impact op de volksgezondheid. GroenLinks Stichtse Vecht haalt een quote aan van minister Van Veldhoven van Milieu: "Zo'n 11.000 mensen in Nederland gaan jaarlijks vroegtijdig dood door vieze lucht. Heel veel kleine stofdeeltjes zorgen echt voor die problemen. Eén op de vijf kinderen die astma hebben, heeft dat gekregen door luchtverontreiniging. We zijn gebaat bij schone lucht. Binnen tien jaar willen we overal voldoen aan de normen waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie zegt: zo schoon moet de lucht zijn."

Niet alleen tekenen maar in de actiestand!

Voor het Schone Lucht Akkoord is door het Rijk vijftig miljoen euro uitgetrokken. Gemeenten en provincies moeten afzonderlijk aanvullende uitvoeringsplannen opstellen om deze 50 miljoen nuttig in te zetten.

Veel gemeenten hebben dan ook al een actieplan Luchtkwaliteit, met concrete maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. GroenLinks roept het college op om op korte termijn ook met een actieplan te komen om te zorgen voor een schonere lucht voor de inwoners van Stichtse Vecht.

Gertjan Verstoep en Annet Schoevaars : “Kom op college, in de actiestand voor een beter leefklimaat in onze mooie gemeente.”